Diz kıkırdağı sorunlarının tedavisinde hücre tedavisi giderek yaygınlaşıyor. Hücresel tedaviler kendisini yenileme yeteneği olmayan dokularda uygulanıyor. Kıkırdak hücresi de bunlardan biri. Kıkırdak, bulunduğu yerde doku kaybını çoğalarak telafi edemiyor. Ancak hücre örneği dışarıda aktifleştirilerek çoğaltılabiliyor. Ve sorun olan bölgeye naklediliyor.
Kıkırdak nakli hastanın kıkırdağından alınan hücreler önce ayrıştırılıyor. Süzme - santrifüj işlemlerinden geçirildikten sonra mikroskop altında sağlam hücreler seçiliyor. Ardında uygun besi yerlerinde çoğaltılıyor. Bu çoğalma daha sonra matriks denen bir iskelet üzerinde belli bir dağılım sağlanarak devam ettiriliyor. Uygun hacim elde edilince doku nakle hazır hale geliyor. Dokunun aktarılacağı bölge sağlıklı hücrelerle komşu, iyi kanlanan ve tespiti kolay olacak şekilde hazırlanıyor. Hastanın dizindeki ölü hücreler temizlenerek sağlam dokuya kadar açılıyor ve kanlanma sağlanıyor.
Doku eğer kişinin kendi hücresiyse yeniden şekillenme sürecine girmeden canlılığını koruduğu sürece fonksiyon yapıyor. Ve kıkırdak matriksini üremeye 24-72 saat içinde başlayabiliyor. Dokunun tutunması, 3-12 hafta sürüyor. 2 yıl sonunda doku iskeleti tamamen yenilenmiş ve diğer komşu hücrelerle devamlılığı sağlanmış oluyor. Yabancı hücrelerde ise durum çok farklı. Hücre reddi olursa 72 saat içinde hücreler sarılarak öldürülür geride sadece matriks kalır. Ve yerlerini fibrosit denen kıkırdak taklit eden hücrelere bırakırlar.