Hücresel Tedavi Nedir?
Ortopedi alanında hücresel tedavi genel anlamda çok sık kullanılıyor. Hücresel tedavi kavramı geniş bir kavram. ancak laboratuar koşullarında hazırlanmış hücrelerin kullanımı en çok kıkırdak, fibrosit ve trombosit içerir. Kullanımda kaynak kemik iliği (kök hücre), Plazma (Plazma zenginleştirilmiş platelet) ya da doğrudan hücrenin kendisi olabilir. Kemik iliği ve plazma özel muamelelerden geçirilip süzülerek kullanıma kısa sürede sunulabilir. Ancak hücre üretimi için özel kültür ve laboratura şartlarında bir üretim zamanı gereklidir. Genel anlamda tedavi "hücresel yenileme tedavisi" olarak adlandırılır.
Neden bunlar, bırakıldıkları yerde ne yapıyorlar?
Hücresel tedavi kendisini yenileme yeteneği olmayan dokularda uygulanır. Kıkırdak hücresi kendisi çoğalma yeteneği doku içinde baskılanmıştır. Kıkıdak doku kaybını bu yüzden çoğalarak telafi edemez. Ancak hücre örneği dışarda aktifleştirilerek çoğaltılabilir ve defekt olan bölgeye nakil edilip skatris-kıkırdak niteliği olmayan dokularla iyileşmesi önelenir. Böylece organ veya uzuv fonksiyonu bozulmaz.
Bu hücreler nasıl ve nerede hazırlanıyor?
Alına hücreleri önce ayrıştırıyoruz. Bu süzme-santrifüj şeklinde çeşitli işlemlerle yapılıyor ve mikroskop altında sağlam hücreler seçiliyor. Ardında uygun besi yerlerinde çoğaltılıyor. Bu çoğalma daha sonra matriks dediğimiz bir iskelet üzerinde belli bir dağlılım sağlanarak devam ettiriliyor. uygun hacim elde edilince doku teslime hazır oluyor.
Verileceği bölgede nasıl bir hazırlık yapılıyor?
Dokunun aktarılacağı bölge sağlıklı hücrelerle komşu, iyi kanlanan ve tespiti kolay olacak şekilde hazırlanır. Ölü hücreler temizlenir sağlam dokuya kadar alan açılır ve kanlanma sağlanır.
Ne kadar zamanda yeni görevlerini yerine getiriyor?
Doku eğer kişinin kendi hücresi ise yeniden şekillenme sürecine girmeden canlılığını koruduğu sürece fonksiyon yapar ve kıkırdak matriksini üremeye 24-72 saat içinde başlayabilir. Dokunun tutunması 3-12 hafta gibii bir sürede bulunduğu bölgeye göre farklılık göstererek olacaktır. 2 yıl sonunda doku iskeleti tamamen yenilenmiş ve diğer komşu hücrelerle devamlılığı sağlanmış olur. Yabancı hücrelerde ise durum çok farklıdır. Hücre reddi olursa 72 saat içinde hücreler sarılarak öldürülür geride sadece matriks kalır ve yerlerini fibrosit denen kıkırdak taklid eden hücreler bırakırlar.
Başka yerlerde de kullanılması gündemde mi?
Tüm eklemlerde kullanımı mümkün, hücresel tedaviyi kırıklarda kullanımı süper yapıştırıcılarla yapılması gündeme geldi.
Tedavinin geleceği nasıl sizce?
Gelecekte tüm tedavileri hücreleri kullanarak yapacağız. Yenilenemeyen sinir dokusu dahi bu yolla tedavi edilecek.